Identifikasi Kandungan Kolesterol pada Udang Kelong Basah Menggunakan Metode Gas Chromatography-Mass Spectroscopy (GC-MS)
DOI:
https://doi.org/10.31963/intek.v4i1.93Abstract
This study aims to identify the content of cholesterol in Kelong shrimp that have been preserved with ice cubes. The identification of cholesterol is done using Gas Chromatography-Mass Spectroscopy (GC-MS). The result of Chromatograms from analysis using GC-MS that has been compared to a standard cholesterol showed that shrimp Kelong which have been preserved ice cubes contain cholesterol.References
Lioe, H.N., Setaningrum, t., dan Anggraini, R. “ Validasi
Metode Analisis Kolesterol dalam Telur dengan HPLC-ELSDâ€
JIPI, Vol. 18 (3): 178-185, Desember 2013. ISSN 0853 – 4217
Soleha, Maratu. “Kadar Kolesterol Tinggi Dan Faktor-Faktor
Yang Berpengaruh Terhadap Kadar Kolesterol Darahâ€, Jurnal
Biotek Medisiana Indonesia. Vol.1.2.2012: 85-92
Sulistiyono, E., Sutarno dan Moria S.B. “Variasi Genetik
Populasi Udang Putih (Penaeus merguiensis de Man) di Juwana
dan Banyuwangi Berdasarkan Data Elektroforesis Enzimâ€.
Bioteknologi 2 (1): 1-8, Mei 2005, ISSN: 0216-6887.
Maharani, G., Sunarti., Triastuti., J.Juniastuti dan Tutik. “
Kerusakan dan Jumlah Hemosit Udang Windu (Penaeus
monodon Fab.) yang Mengalami Zoothamniosisâ€. Jurnal Ilmiah
Perikanan dan Kelautan Vol. 1 No. 1, April 2009.
Estiasih, Teti., Ahmadi. Teknologi Pengolahan Pangan. Jakarta :
PT Bumi Aksara. 2011.
Osman, H., and Chin, Y.K. Comparative sensitivities of
cholesterol analysis using GC, HPLC and spectrophotometric
methods. The Malay J Anal Sci. 10(2): 205-210. 2006.