Kemampuan Asap Cair pada Pengawetan Ikan Bandeng Disertai Perendaman Prapengasapan dalam Larutan Mikrokapsul Oleoresin Daun Sirih

Authors

  • Fahmi Arifan
  • Deddy Kurniawan Wikanta
  • Margaretha Tuti Susanti

DOI:

https://doi.org/10.31963/intek.v4i2.148

Keywords:

Keywords, liquid smoke-oleoresin, betel-fish, preservation

Abstract

On this research have observed liquid smoke’s ability to pursue microbe activity, antimicrobe and antioxidant compounds in betel oleoresin, give preservation effect by pursue microorganism’s growth on Chanos-chanos forsk. Fish Submerge process by liquid smoke with betel oleoresin submerge on pre-smoking, give optimum result value of TVB 8,62 mg N/100gr, reach on submerge by betel oleoresin 6% concentration, during 15 minutes, and submerge with liquid smoke 4% concentration during 10 minutes. Value of total microbe 6,06 x 10 3 CFU. Result above has contribution with censor examination of rather hard texture and much liked flavor.

References

Hadiwiyoto, S 1997, Hasil perikanan : manfaat dan keamannya serta implikasinya pada kesehatan Tinjauan dari sisi teknologi, pengolahan dan lingkungan, Agritech 17 (3), 28-41

Journal INTEK. 2017, Volume 4 (2): 87-91 91

Zainuddin, T. 1992. Profil SDS-PAGE Protein Ikan Bandeng (Chanos chanos Forsk) Asap. Thesis Pascasarjana Universitas Gadjah Mada. Yogyakarta

Margaretha, 2000, Pengawetan ikan banyar dengan asap cair, laporan penelitian, Pusat lingkungan Hidup Undip Semarang

Andarwulan, N., C. H. Wijaya dan D. T. Cahyono. 1996. Aktivitas Antioksidan daun Sirih (Piperbetle L.). Bul. Tek. Dan Industri Pangan Vol VII(1):29-37.

Arka. 1995. Ekstrak Sirih : Penggunaanya untuk Menurunkan Kandungan Bakteri dan Perbaikan Kualitas Daging Ayam Selama Penyimpanan. Universitas Udayana, Bali.

Sukarminah, E. 1997. Kajian Sifat Antimikrobia Daun Sirih (Piper betle L.) terhadap Pertumbuhan Mikrobia Perusak dan Patogen Makanan. Program Pasca Sarjana IPB Bogor.

Jenie, B.S.L, N. Andarwulan., N.L. Puspitasari-Nienaber dan L. Nuraida. 2001, Antimicrobial Activity of Piper betle Linn Extract Foodborne Pathogens and Food Spolage Microorganism.

Dziezak, D. J. 1988. Microencapsulation and Encapsulated Ingredients. Food Tecnology:136-138.

Ratna Yulistani, Purnama Darmaji, Eni Hermayani, 1997 Kemampuan Penghambatan Asap Cair Terhadap Pertumbuhan Bakteri Patogen dan Perusak Pada lidah Sapi, BPPS-UGM 10 :337-350

Bambang Kunarto, 2003, Variasi Lama Perendaman Pra Pengasapan Dalam Larutan Mikrokapsul Oleoresin Daun Sirih (Piper Betle L.) Terhadap Daya Simpan Ikan Manyung Asap, Prosiding Seminar Nasional dan PertemuanTahunan Perhimpunan Ahli Teknologi Pangan Indonesia (PATPI) Peranan Industri dalam Pengembangan Produk Pangan Indonesia - Yogyakarta, 22-23 Juli 2003.

Fardiaz, S. 1989. Analisis Mikrobiologi Pangan. Petunjuk Laboratorium. PAU Pangan dan Gizi IPB Bogor.

Love,J. 1988. Sensory Analysis of Warmed - Over Flavor in Meat. Food Technol 426(140-143)

Bender, A.E. 1972. Processing Damage to Protein Food : A Review. J. Food Technol. 7:239-250.

Published

2017-11-04