Identifikasi Kandungan Kolesterol pada Udang Kelong Basah Menggunakan Metode Gas Chromatography-Mass Spectroscopy (GC-MS)

M Yasser

Sari


This study aims to identify the content of cholesterol in Kelong shrimp that have been preserved with ice cubes. The identification of cholesterol is done using Gas Chromatography-Mass Spectroscopy (GC-MS). The result of Chromatograms from analysis using GC-MS that has been compared to a standard cholesterol showed that shrimp Kelong which have been preserved ice cubes contain cholesterol.


Teks Lengkap:

PDF

Referensi


Lioe, H.N., Setaningrum, t., dan Anggraini, R. “ Validasi

Metode Analisis Kolesterol dalam Telur dengan HPLC-ELSD”

JIPI, Vol. 18 (3): 178-185, Desember 2013. ISSN 0853 – 4217

Soleha, Maratu. “Kadar Kolesterol Tinggi Dan Faktor-Faktor

Yang Berpengaruh Terhadap Kadar Kolesterol Darah”, Jurnal

Biotek Medisiana Indonesia. Vol.1.2.2012: 85-92

Sulistiyono, E., Sutarno dan Moria S.B. “Variasi Genetik

Populasi Udang Putih (Penaeus merguiensis de Man) di Juwana

dan Banyuwangi Berdasarkan Data Elektroforesis Enzim”.

Bioteknologi 2 (1): 1-8, Mei 2005, ISSN: 0216-6887.

Maharani, G., Sunarti., Triastuti., J.Juniastuti dan Tutik. “

Kerusakan dan Jumlah Hemosit Udang Windu (Penaeus

monodon Fab.) yang Mengalami Zoothamniosis”. Jurnal Ilmiah

Perikanan dan Kelautan Vol. 1 No. 1, April 2009.

Estiasih, Teti., Ahmadi. Teknologi Pengolahan Pangan. Jakarta :

PT Bumi Aksara. 2011.

Osman, H., and Chin, Y.K. Comparative sensitivities of

cholesterol analysis using GC, HPLC and spectrophotometric

methods. The Malay J Anal Sci. 10(2): 205-210. 2006.


Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.